Microlån för snabba pengar

smålån och microlån är samma sakOm du har läst något inlägg här på bloggen tidigare så har det än så länge mest handlat om att ta tag i sin ekonomi genom budget och att läsa på. Men jag tänkte i detta inlägg gå in på en av de saker som kanske rent utav kan förstöra ens ekonomi och varför det ändå måste anses som ett ganska allvarligt hot. Det jag tänker skriva om i det här inlägget är microlån och hur dessa lån verkligen kan ge en snabba pengar men även hur de kan köra ens ekonomi rätt ner i diket.

Först så tänkte jag säga de anledningar jag anser till att folk tar microlån och sedan tänkte jag väl gå in lite på de konsekvenser som det kan få om man inte tänkt igenom sitt beslut ordentligt. Men det går inte att förneka att microlån är snabba pengar. När ens ansökan om lånet har gått igenom så får man mer eller mindre pengarna direkt. Det som kan ta ett par dagar är möjligtvis banköverföringen som beror på vilken bank man har och om det är helgdagar och så vidare. Men är man i behov av pengar och inte kan få något annat lån som bolån och blancolån så är det ganska naturligt att man tar en titt på microlån. Och faktum är att man kanske inte tycker att de hundralappar som lånet kostar om man vill låna några tusen är så mycket. Men om man räknar på hur mycket den effektiva räntan är på så inser man att lånet är väldigt dyrt i förhållande till hur mycket man lånar.

Men det finns ett fall till som jag tror gör att folk ansöker om microlån och det är just att man är i direkt behov av snabba pengar. Microlånet är det enda lånet där ansökan och utbetalning normalt sett sker på ett par dagar. Det är inga stora summor man kan låna men det är verkligen snabba pengar.

Ur ett privatekonomiskt perspektiv så finns det dock ytterst få fördelar. Det skulle väl vara om man är helt säker på att få in mer pengar och att detta lånet kan hjälpa en ifrån att hamna hos kronofogden. Annars så tycker jag att man ska hålla sig så långt bort som möjligt ifrån den här typen av lån. Det är allt för många som har hamnat i skulder de inte klarar av att betala tillbaka bara för att de inte tänkt till och tagit ett sådant här lån bara för att köpa nöjesprylar. Det finns ett bra sätt för att undvika att hamna i situationer där ett sådant här lån är nödvändigt och ta. Och det är genom att ha en buffert. Skulle det då komma en oförutsedd utgift som man måste lösa snabbt så har man dessa pengar undanstoppade enbart för lösa sådana här utgifter. Då ska behovet av att ta ett microlån mer eller mindre vara obefintligt.

Lämna en kommentar